De kapotte spijkerbroek: waarom en hoe dan?

Het is al jarenlang een geliefde modetrend: de aan stukken gereten jeans. De spijkerbroek is al meer dan een eeuw en vogue en sinds een paar decennia maken we er ook graag gaten in, die wel aan bepaalde eisen moeten voldoen. Je kunt niet random uren lang met je knie tegen een steen aan schuren tot een klein gaatje ontstaat om er vervolgens je vinger in te porren en een flinke scheur te maken. Nee, de witte draadjes moeten horizontaal over het gat zijn verdeeld, zodat je kan zien dat er een idee van een designer achter zit. We zien op straat exemplaren waar nauwelijks nog stof te zien is, alleen gat. De grote vraag is WAAROM?


Robin
: Allereerst moet ik zeggen dat mijn uit elkaar vallende spijkerbroek mijn favoriete exemplaar is. Ik voel me er stoer in, denk dat ik een Kardashian-kont erin heb en hij is ook nog eens high-waisted, love. Maar waarom ik van broeken met scheuren ben gaan houden? Geen idee. En laat ik ook vertellen dat het dragen van een wrecked jeans de nodige minpunten heeft. Vaak genoeg word ik door vreemde mannen van middelbare leeftijd aangesproken die zeggen dat mijn broek kapot is. Daarnaast is er de tochtkwestie: grote gaten, veel ruimte om wind door te laten. Kippenvel op je knieën.

Maartje: Op al het bovengenoemde: amen. Zeker nu het wat kouder wordt, sluipt de koude wind makkelijk via de kniegaten naar binnen. Waar je in elke andere broek een beroep kunt doen op je thermo-ondergoed, is dat in dit geval natuurlijk een faux-pas. Een ander nadeel is dat de verfijnde witte draadjes die de uiteindes van de gaten horizontaal met elkaar verbinden vaak gaan rafelen. En dan zit je met enorme slierten, wat moet je daarmee doen? Bijknippen? Laten hangen?

M: En dan de vraag: waarom kopen we iets kapots?

R: Die Muppet-wimpers kriebelen je benen dan ook weer. Kortwieken die hap. Een netjes getrimde baard is ook een stuk aantrekkelijker dan een uit de hand gelopen dreadlock waar het onkruid uitgroeit. Eigenlijk is het ook best van de gekken dat je geld betaalt voor een stuk kapotte stof. Of dat je je al bestaande degelijke en hele exemplaar volgens de laatste mode voorziet van scheurtjes en gaatjes. Wat is nou beter: een al geragde broek kopen of zelf aan de slag met een schaar en een Dexter-mentaliteit?

M: Daar kan ik kort over zijn: de broek moet in een fabriek uit elkaar getrokken zijn. Anders ziet het er nep uit. Ik ben zelf een keer aan de slag gegaan met een oude spijkerbroek, maar kreeg alleen maar scheve ogen van fashion victims. Rest nog de vraag: waarom kopen we kapot spul? Waarom moet een nieuwe spijkerbroek eruit zien alsof we al jaren de toren van Babel aan het beklimmen zijn? Waarom vraagt Urban Outfitters rustig zestig euro voor een doodeenvoudige houthakkersbloes? Rechtstreeks van de fabriek, maar met het egard van ‘authenticiteit’. We zijn verstrikt in een web van leugens, Robin.

R: Ach, de vintage versleten look. Alsof je niet te veel nadenkt over wat je uit de kast trekt. Eigenlijk hetzelfde als gel in je haar smeren voor een out-of-bed-look. Je speelt met de waarheid en creëert de illusie dat het allemaal niet zo belangrijk is of je gestreken en gekapt de deur uitgaat. Misschien is het onbewust wel een vorm van protest. Het gaat niet goed met de economie, mensen raken hun banen kwijt, moeten hun ouders op leeftijd in huis nemen. Misschien is het in deze tijd wel ongepast om te laten zien dat je dure kleren draagt. Dan maar doen alsof je blouse van de rommelmarkt komt en je zelf in je spijkerbroek hebt lopen knippen.

M: Het is waanzin. Waanzin! En tot wanneer hou je dit vol met deze vrieskou? Ik zet mijn gatenbroek nu wel in de kast. Ik zag laatst een meisje met een legging eronder, maar dat is wat mij betreft een faux-pas.

Omdat het heerlijk zit, geven we de gescheurde jeans een

Seal of Approval Labsters

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *