Erotische romans deel 2 – De Oudjes

Deel twee van onze erotica-test. Deze week gaan we terug in de tijd en bespreken we de klassiekers van de literaire erotica.

DeltaOfVenusDelta of Love – Anaïs Nin
Franse schrijfster Anaïs Nin pende erotische verhalen voor een rijke onbekende genaamd The Collector in de jaren veertig. Hij betaalde één dollar per pagina, een aanzienlijk bedrag voor die tijd. Zijn enige eis: veel expliciete sex zonder poëtische en literaire bewoordingen. Daar hield Nin zich niet helemaal aan: hoewel de korte verhalen die ze voor The Collector schreef doorspekt zijn met sex, zijn ze ook verrassend literair. De verhalen zijn gebundeld in Delta of Love en Little Birds, allebei geschreven in de jaren veertig en uitgebracht na haar dood, in de jaren zeventig. We lazen de eerste. Wat de verhalen zo bijzonder maakt is de prachtige stijl van Nin, ze weet karakters en situaties zo te beschrijven dat het nergens vulgair wordt, maar juist prachtig sensueel. Door alle verhalen zweemt een vreemde spanning. Dit heeft te maken met de zeitgeist, men was wel iets minder preuts, maar veel dingen waren nog taboe, maar ook met de af en toe zeer verboden onderwerpen. Zo is het lezen over een sexverslaafde vader die sex heeft met zijn dochters zeer confronterend, hoe mooi het ook verwoord wordt. Ook schokkend is dan ook het grote scala aan vreemde sexuele scenes die geschetst worden. BDSM, fetishes, homosexualiteit, de al genoemde incest en zelfs necrofilie, het komt allemaal voorbij. Het resultaat is echter geen platvloerse porno, maar zwoele, literaire erotica. De moeilijke onderwerpen die tegenwoordig zoveel gevoeliger liggen daargelaten is dit voor de liefhebbbers een pareltje. Score: 4 van de 5 sterren.

OStory of O – Pauline Réage
Geschreven in 1954. Een jonge, knappe Franse fotografe, ‘O’ geheten, wordt door haar minnaar René meegenomen naar een prachtig groot huis in de buurt van Parijs. Hier maakt ze kennis met een geheim elitair genootschap waar ze de sexuele fantasieën van René en de andere leden moet vervullen. Ze ontpopt zich tot de ideale submissive en wordt, geheel vrijwillig, geblinddoekt, vastgeketend en geslagen en moet telkens beschikbaar zijn voor sex. Wat al snel opvalt: de mannelijke hoofdpersonen zijn enorm anaal gefixeerd. Mocht je dat nou rete-spannend vinden, dan is dit zeg maar echt jouw boek. Wij vonden het na een paar pagina’s wel weer welletjes. En is er in de huidige erotische lectuur sprake van enigszins liefdevolle relaties tussen de copuleerders, in Story of O is er geen spoortje romantiek te bekennen. En naar de beweegredenen van hoofdpersoon O tast je ook in het duister. Ze is een succesvolle fotograaf met een goed stel hersens, so it seems – dus geen ‘Oh my’ prevelend doosje zoals Fifty Shades’ Anastasia – die van Rene houdt en zich uit liefde wil onderwerpen. Maar waarom? Ze zegt dat hoe hardvochtiger ze behandeld wordt, hoe meer ze haar liefde aan Rene kan bewijzen. Af en toe poogt het boek een inkijkje te geven in de duistere krochten van O’s geest, maar als lezer word je er echt niet wijzer van. En dan is er ook nog een hygiënisch aspect: O wordt genomen door van alles en nog wat, in elk gat mogelijk. Ze mag geen undies dragen en mag niet op haar rok zitten, die moet ze optrekken zodat ze er altijd klaar voor is. Zit ze met haar ontblote flamoes in de taxi. Dat is een ranzige infectie waiting to happen! We geven het 3 van de 5 sterren. Want hoewel het niet ons ding is, is het wel een heel fascinerend verhaal en sommige passages zijn bijzonder mooi geschreven. Pauline Réage – de auteur van het boek- is trouwens een pseudoniem van de Franse schrijfster Anne Desclos, die pas veertig jaar na het verschijnen van Story of O ervoor uitkwam dat zij het controversiële boek – het is jarenlang verboden geweest- had geschreven.


my secret gardenMy secret garden – Nancy Friday

Nancy Friday is dé expert op het gebied van seksuele fantasieën. In de jaren zeventig schreef ze er boeken over vol waarvan haar bestseller My secret garden de eerste is. Dit boek is gevuld met seksuele fantasieën van vrouwen die ze heeft geïnterviewd. De hersenspinsels lopen behoorlijk uiteen, van sex met dieren – nu geen afwijzend vingertje, alles kan in een fantasie – tot een markt vol lekkere mannen. Veel korte verhalen, dus voor ieder wat wils. Ideaal bladerboek. Maar sommige fantasieën maken elke erotische gedachte met de grond gelijk – zelfs als je open minded probeert te zijn –  wat best jammer is. Maar inspirerend is het zeker, dus 4 van de 5 sterren.

 

Lucinda CarringtonNegentig dagen Genevieve – Lucinda Carrington
Jaren voordat Anastasia er ook maar over nadacht om in duizend stukjes te breken, waren er de boeken van er Lucinda Carrington. In 1996 schreef zij Negentig dagen Genevieve. Genevieve, een accountmanager bij een reclamebureau, gaat een contract aan met zakenman James Sinclair: gedurende negentig dagen wordt zij zijn seksslaaf en als beloning gaat hij in zee met haar reclamebureau en krijgt Genevieve een promotie. Dat klinkt weinig plausibel – wie wordt er nou een sexslaaf om je carrière te boosten? – maar wat dondert het. Het is vooral een kapstok waaraan veel sex kan worden opgehangen. En het leidt tot interessant leesvoer: Sinclair houdt wel van bondage, kinky sex en het in praktijk brengen van z’n fantasieën.  Dus Genevieve heeft het er maar druk mee. Hoer is een van Sinclairs favoriete woorden, en daar krijgen wij geen stijve tepels van. Ook is het eind te absurd voor woorden. 2 van de 5 sterren. Carrington heeft ook Negentig dromen van Elise geschreven. Dat geen vervolg is en over heel iemand anders gaat. U raadt het al: Elise.

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *