Life Hack: Maakt geld aanraken gelukkig

Volgens een heuse studie kun je worden opgebeurd van alleen al het aanraken van geld. Zelfs als je verdriet niets met poen te maken heeft. Dat komt omdat mensen net varkens zijn: gretige varkens die willen badderen in geld dat door duizenden handen is gegaan. Maar dat onderzoek, slaat dat ergens op of heeft een Diederik Stapel weer eens iets bij elkaar verzonnen? Maartje nam de proef op de som. En doet een boekje open over haar wonderlijke relatie met geld.

geld-3

Persoonlijk ben ik een beetje bang voor geld. Vroeger had ik een bankrekening bij de Rabobank (toen nog Boerenleenbank, kinders). Dan ging ik van de wachtkamer naar de balie waar ik mijn portemonneetje met geborduurde kraaltjes omkieperde. De moeder van klasgenootje Jos stortte het geld weer in een bak en daar kwam dan als een mirakel een bedrag uit. Daarna stopte ze mijn verjaardagsgeld in een plastic buis en duwde het door tunnel in de muur. Dat heeft mijn fantasie op een totaal verkeerde manier geprikkeld. Ik stelde me een eindeloze baan voor dat het geld zou moeten afleggen, voordat het in een klein hoekje met mijn naam erop terecht kwam. Daar lag het heerlijk te rijpen als een goede vat whiskey, want hoe langer je het daar liet liggen, hoe rijker je werd.

Nog steeds heb ik geld liever niet in mijn portemonnee en volgens mij denkt geld daar hetzelfde over. Ik zie het er tenminste nooit. Die enkele keer dat ik geld in mijn portemonnee heb zitten, is het vaak binnen no time als sneeuw voogeld 4r de zon verdwenen. Soms heeft het geld een briefje achtergelaten, bijvoorbeeld ‘Ik ben bij de H&M, je kan me op komen halen binnen dertig dagen, anders hoef ik je nooit meer te zien’ of ‘Kijk, dit zinloze kraslot ruilde je in voor mij, ik hoef je nooit meer te zien’. Soms geef ik een maand lang geen geld uit en dan blijkt mijn bankpas op allerhande expedities te zijn geweest. Meestal zeg ik daar niks van.

Onderzoek van slimme mensen heeft uitgewezen dat geld ook een positieve werking op het menselijke brein kan hebben. Je hoeft het maar aan te raken en je voelt minder sociale stress. Je wordt vrolijker van geld, dus haalde ik mijn spaarkoe vageld2n stal. Zodra een dal, of dalletje zich aankondigde greep ik niet naar flauwe grapjes, niet naar de fles, maar naar mijn portemonnee. Het is niet een handeling die je in het openbaar moet uitvoeren, omdat geld schuren tegen je arm en wang nog niet sociaal geaccepteerd is. Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag.

Laat ons niet langer in spanning! Werkte het? 

Ja. Je voelt je een beetje belachelijk, maar zodra je gewend bent, is het eigenlijk heerlijk. Gek genoeg relativeert het van alles en het werkt meteen. Ik gebruikte voor de zekerheid een van de weinige vijftigjes in mijn leven, voor direct resultaat. Misschien is het een Pavlov-reactie, dat sluit ik niet uit. Maar ook dan, prima! Toch? Let wel: de magie is snel uitgewerkt. Je kunt deze truc maar een keer per half jaar gebruiken. Dus alleen als je echt in de put zit over je baan, je collega’s of whatever, weet dat je altijd even een vijftigje tegen je neus kan duwen en een glimlach kan toveren op dat prachtige gezichtje.

seal01

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *