Een toegankelijke wijnproeverij voor weinig pecunia!

Aan de Maasstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt zit restaurant & wijnbar La Viña. We werden door eigenaresse Jacqueline uitgenodigd voor haar wijnexperience: de Taste-mat. Drie wijnen worden geserveerd met bijpassende, zorgvuldig uitgekozen hapjes. En dat voor slechts 15 euro per persoon. Nu hebben wij niet de verfijnde snaren om echt het kaf van het koren te kunnen onderscheiden, maar daar zouden we graag verandering in brengen. Schuif aan bij onze wijn-spijstrialoog.

DSC_1464

Sauvignon Blanc vs Charonnay?

Maartje: Het lijkt me heerlijk om eens een keer echt antwoord te kunnen geven als een ober vraagt of ik de Chardonnay of Sauvignon Blanc wil. Nu roep ik gewoon snel instinctief wat uit en hoop ik altijd op iets fatsoenlijks.

Lona: Mijn bestelling hangt meestal samen met mijn staat van zelfverzekerdheid. Als die laag is bestel ik een Chardonnay omdat ik vrees dat ik Sauvignon Blanc niet uit kan spreken. Verschil merk ik met mijn mishandelde smaakpapillen toch niet, denk ik altijd.

Amanda: In welke taal ik ook iets brabbel, zelfs Engels, niemand die me verstaat. Sauvignon Blanc, ik begin er niet eens aan. Ik mompel vaak maar iets over een droge en dan krijg ik vervolgens een rode wijn.

Lona: Het is sowieso zaak om NOOIT een zoete witte te bestellen. Blijkbaar is dat compleet aanstootgevend en in de meeste gezelschappen zul je zo hard in achting dalen dat het je duizelt.

Atmosfeer

DSC_1497DSC_1456

 

 

 

 

 

M: Het interieur van La Viña doet niet direct heel luchtig en casual aan, meer zakelijk. Toch is de sfeer heel ongedwongen en gezellig, dankzij gastvrouw Jacqueline, die ons binnen no time in de pocket heeft. Ze zorgt graag voor haar gasten en rent meermaals door het pand om de juiste wijn of bijpassende hapjes te halen.

L: Ik ben vaak huiverig voor al te sjieke tenten, bang dat mijn mes van tafel klettert en dat er kruimels in mijn schoot vallen, die ik vervolgens niet ongezien kan wegvegen. Buiten is het overigens vooral heel knus, met bankjes, dekentjes en kaarsjes.

Wijn & spijs

DSC_1402

Het belangrijkste van deze avond, hoe smaakt het? De Taste-mat bestaat uit 3 glazen wijn plus bijpassende hapjes – pinchos –  en kost 15 euro. Het idee is dat de smaken van wijn en eten elkaar versterken of juist neutraliseren.

M: De eerste wijn van de avond is een Sauvignon Blanc uit de Loire. Volgens velen een heel toegankelijke wijn, maar ik vond het de minst lekkere wegens het ‘zuurtje’. Jacqueline omschrijft het als een wijn met een ‘mooie mineraliteit‘ en een kleine tinteling.

Lona: Vergeet de asperge accenten niet.

DSC_1407DSC_1419

 

 

 

 

 

A: Maar wij zijn een lastig publiek. Voor suikerverslaafden zoals wij, is alles wat ook maar enigszins neigt naar een zuurtje, reden om een vies gezicht te trekken en snel een mierzoet mergpijpje te eten.

L: Zure substanties zakken altijd zo onprettig langs mijn tong naar mijn wangzakken, waar een wrange explosie plaatsvindt. Het bijgevoegde hapje vond ik wel zalig. Gerookte eend en een kwakje abrikozen compote, waar ook weer een zuurtje in zat, hetgeen de wijn in balans brengt en zachter maakt. Jawel.

DSC_1441M: De tweede wijn is een Chardonnay met houtrijping, waardoor het een kruidige smaak krijgt. De wijn is ‘boterig’ met een ‘beetje een vanillesmaak’. Ik zet dit allemaal maar tussen haakjes, want ik verzin dit uiteraard niet zelf. Deze wijn is göttlich.

L: Absoluut! Heerlijk, dat boterige, dat ik doorgaans ‘lobbig’ noem.

A: In het kader van de wijnweetjes: de Bourgogne is de thuisstreek van de Chardonnay. Deze wijn past perfect bij de ziltigheid van het viskroketje met salsa verde – wat natuurlijk veel mooier klinkt dan groene saus –  wat erbij wordt geserveerd.

M: De derde wijn was een rode Negro Amaro uit het Italiaanse Puglia. Verrukkelluk. Jacqueline vertelt ons dat dit naar kaneel en specerijen zou smaken. Dat doet het en het is heerlijk.

DSC_1426L: Ik krijg van rode wijn bijna altijd een bonkende hoofdpijn, nog voordat de helse kater toeslaat. Maar de derde wijn is dit risico zeker waard. Het is de lekkerste wijn die ik in tijden heb geproefd. En het hapje erbij zorgt zonder overdrijven voor een hemels effect! Ik had nog nooit eend gegeten, maar door dit heerlijkheidje ben ik nu een gevaar voor de eenden bij mij in de buurt.

A: Een goddelijke uitsmijter: gekonfijte eend met vijgencompote op een bruschetta. Ik had vroeger een eendje genaamd Pipi en ben niet zo’n liefhebber van deze vleessoort. Maar als ik dit had geweten, had ik Pipi niet verzorgd maar gekonfijt en gedoopt in vijgencompote.

M: Twee keer eend, dan heb je mij al hoor. Vooral het derde hapje vond ik niet normaal heerlijk. Het zou een ‘botsing met de wijn’ veroorzaken, dat heb ik niet echt gemerkt, maar vond het wel echt zalig ook in combinatie met de wijn.

Conclusie

Ook voor niet-subtiele wijndrinkers is er een kans om meer over wijn te leren! Wij concludeerden tijdens het eten alledrie wel game te zijn voor een wijncursus, maar ervaring leert dat we dit niet zullen doen. Iedereen roept het wel eens uit als iemand weer iets zinnigs zegt over een wijn, maar de drempel blijkt altijd te hoog. Daarom is deze Taste-mat een zeer goed begin.

DSC_1501Als sugaroholics hebben we natuurlijk ook een dessert genomen en we kunnen jullie vertellen: de Chocolade fondant, een chococakeje met dulce de leche, roomijs en rood fruit is to die for. La Viña heeft een overheerlijke menukaart en is geschikt voor een zakelijke samenscholing, maar ook voor familie aangelegenheden. Ben je allergisch voor gluten of gewoon een moeilijke eter? Dan ben je bij La Viña aan het juiste adres, want er staan verschillende glutenvrije gerechten op de kaart en ze houden rekening met je wensen en dieet.

Het krijgt dan ook uiteraard de:

Seal of Approval Labsters

Bezoek hier de website van restaurant en wijnbar La Viña.
Taste-Mat €15

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *